Informatie

  • 3 december 2022 vanaf 20:30
  • Manifesto
  • Holenweg 14c, Hoorn
  • € 14,00 / € 16,50 aan de deur
  • ---
  • 0229-249839
  • info@manifesto-hoorn.nl
Locatie

Bekijk op Google Maps

Chain Reaktor & Perfect Storm


Chain Reaktor is een moderne, progressieve rock band. Hun muziek is groovy, avontuurlijk, soms heavy en donker en altijd melodieus. De naam Chain Reaktor verwijst naar de passie voor muziek die wordt overgedragen van generatie op generatie, als een niet-te-stoppen kettingreactie.

De band is gevormd door de jonge, getalenteerde broers Bart en Arjan Laan (beiden ook van Skylake). Samen met hun vader, Erik Laan (ook bekend van Silhouette), schreven zij de muziek en de lyrics. Op zoek naar een groovy bassist, vroegen zij hun vriend Mark op ten Berg, met een achtergrond in soul en funk, om de band te komen versterken.

Het debuutalbum album “Homesick”

Het debuut album Homesick vertelt over de endemische eenzaamheid die het moderne stedelijke leven overschaduwt, waar je je te midden van de menigte zo ontzettend alleen kunt voelen. Waar nieuwe generaties worstelen om hun ware identiteit te vinden, waar zo velen wanhopig hun ware thuis proberen te vinden.

Met songs als “The Lying King”, rekent de band op furieuze wijze af met narcisten in de politiek, de multinationals en – last but not least – in de muziekindustrie. Een uiting van razernij tegen een wereld waar alleen ratten de race lijken te winnen. Maar Homesick is toch vooral een intiem album, een introspectieve reis, een zoektocht naar waar je werkelijk thuis bent.

(Sommigen fluisteren dat de naam Homesick ook refereert aan teveel lockdowns)

Homesick werd uitgebracht door Freija Music en kreeg lovende recencies, waaronder de felbegeerde “vette krent” in het prog magazine “iOpages”.

De bandleden
Arjan is de drummer en percussionist van Chain Reaktor. Hij deed een belangrijke bijdrage aan de composities en lyrisc van Homesick. Hij drumt ook in bands als Skylake en is een gewilde sessiedrummer bijvoorbeeld bij TumbleTown. Zijn vader beschouwt Arjan als de nieuwe Neil Peart, maar Arjan zelf heeft geen idee wie dat is. Arjan zelf is meer een fan van Snarky Puppy’s drummer Larnell Lewis.

Bart is een getalenteerde zanger en gitarist – sommigen zien in hem de nieuwe Plini– die ook nog dwarsfluit speelt. Sinds zijn 10e begeleidde hij de progband Silhouette op het podium als tweede gitarist. Hij is een van de componisten van de alternatieve band Skylake, dat in 2019 zijn succesvolle debuutalbum uitbracht. Hij is ook nog een uitstekende audio-technicus en was verantwoordelijk voor de engineering, opname, mixen en masteren van Homesick.

Erik is een van de twee leadzangers, toetsenist en componist van Chain Reaktor’s Homesick album, dat is opgenomen in zijn zelf-gebouwde studio The New Brewery. Zijn liefde voor vintage synthesizers, hammonds en mellotrons maken hem een moderne Tony Banks. Hij is ook actief in de de prog bands Silhouette en TumbleTown en deed mee met de eerste twee theater-tours van Symphonic Rock Night.

Mark is een bassist met veel ervaring in funkbands. De Laantjes benaderden hem vanwege zijn groovy speelstijl. Zijn belangrijkste inspiratie is het legendarische Lettuce. Hij beschouwt zichzelf als een Marcus Miller wannabee en we moeten bekennen dat hij behoorlijk dichtbij komt (komt vast door de naam!).

Arianne accompanies the band during live performances as guitarist and singer. Her nlife long affinity with music caused her to follow lessons in classical piano, classical and electric guitar and singing. Currently working on setting up some musical projects, guiding Chain Reaktor to new heights live, seems like a natural follow up.

Quotes en recencies

“A must for fans of progressive rock” – metal-heads.de
“Groovy and adventurous” – musicheadquarter.de
“A perfect belnd of exccelent technique and emotion – Il Giornale di Vicenza
“Chain Reaktor have set the bar exceptionally high”. – Progarchives
“Exceptonally well done” – Progwereld.

Perfect Storm
Het ene moment een zacht briesje in je oor, het andere moment een allesverwoestende tornado die je trommelvliezen test. Perfect Storm is een uiterst dynamische en avontuurlijke Nederlandse rockband die zijn oorsprong vindt in Groningen, maar invloeden uit alle windrichtingen haalt. Met spetterende gitaarriffs, stuwende drums, strakke baspartijen, fluwelen zang en betoverend toetsenwerk bezorgt deze nieuwkomer het muzikale landschap een onweerstaanbare wervelwind van hoge en lage drukgebieden.

De grenzeloze, melodieuze en bij vlagen virtuoze rockmuziek van Perfect Storm is hoofdzakelijk ontsproten uit de visie van gitarist/songwriter Gert-Jan Schurer. Hij put hierbij uit eigen ervaring en het brede klankenpalet waarmee hij is opgegroeid. Zo behoren rockacts als Porcupine Tree/Steven Wilson en jazz-cats als Pat Metheny tot de soundtrack van zijn leven, maar ook filmcomponisten als Hans Zimmer en elektro-acts in de lijn van Aphex Twin laten hun sporen na in de muziek van Perfect Storm.

MEESLEPEND
Perfect Storm verkiest melodie boven muzikale krachtpatserij, maar gaat hierbij een meeslepende instrumentale passage of indrukwekkende solo niet uit de weg. Pakkende melodiee?n en een opvallend energieke attitude maken de dynamische muziek echter bovengemiddeld toegankelijk. Dankzij de dualistische vocalen tussen man en vrouw (a? la moderne Anathema) ontstaat er bovendien extra veel sfeer – een sleutelwoord binnen deze groep!

GEEN GROENTJES
Gert-Jan heeft zijn sporen in en om Groningen reeds verdiend als gitarist in diverse bezettingen. De overige bandleden van Perfect Storm zijn ook allesbehalve groentjes. Zo zit de uit Syrie? afkomstige leadzanger Adel Saflou in underground-lieveling Ambrotype. Ook toetsenist/zanger Ard Offers, drummer Jesse Bosman, bassist David Klompmakers en tekstschrijfster/zangeres Hiske Oosterwijk zijn actief in uiteenlopende acts. Hun gevarieerde achtergronden leveren een gezamenlijke sound op die zich moeilijk in een hokje laat plaatsen. Maar dat dit het equivalent van een categorie-5-orkaan is, staat buiten kijf!

DEBUUTALBUM ‘NO AIR’
Na diverse thuisopnames en opnamerondes in meerdere opnamestudio’s is inmiddels het indrukwekkende debuutalbum ‘No Air’ klaar. Tot slot: Vlerk, bekend van zijn illustraties voor poppodium Vera in Groningen, verzorgt het artwork. Om nog maar eens aan te geven dat Perfect Storm puur voor kwaliteit gaat.